miercuri, 29 mai, 2024

Din învățăturile părintelui Argatu: Cum ții corect Postul Negru

Părintele Ilarion Argatu, unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai României, a lăsat câteva învăţături pentru cea mai importantă perioadă din viaţa creştinilor. Astfel, credincioșii pot, urmărind sfaturile marelui duhovnic, cum țină corect Postul Negru.

Cum ții corect Postul Negru: 10 reguli ale părintelui Argatu

Părintele Ilarion Argatu ne învaţă cum să ne abținem de la mâncare și cum să ținem corect Postul Negru.

Postul-ajunare începe la ora 18.00 din ziua anterioară şi ţine până în ziua de post la ora 24.00. Cine nu poate duce până la ora 24, se poate opri la ora 15.00, la ora 18.00 sau la ora 21.00.

„Dacă te simţi slăbit şi simţi că nu mai poţi duce postul, poţi lua în cursul zilei o bucăţică de anaforă şi 3 înghiţituri de aghiazmă. Postul nu este numai abţinere de la mâncare şi băutură, ci şi abţinere de la orice păcat şi răutate”, a precizat părintele Ilarion Argatu.

Marele duhovnic ne învaţă ce reguli trebuie să respectăm la ajunare. De asemenea, ne spune când să începem să ajunăm. Astfel, postul negru începe la ora 18.00 din ziua anterioară şi ţine până în ziua de post la ora 24.00.

Astfel, în ziua în care ajunezi sau ţii post negru, trebuie să nu mănânci nimic toată ziua.

„În zilele de post, nu trebuie să te cerţi cu nimeni, orice s-ar întâmpla, oricât te-ar supăra cineva, orice ispite ai avea, nici cu cei din afară şi nici cu cei din casă. Îţi învingi orgoliile, îţi stăpâneşti firea, treci cu vederea orice umbră a răului sau a răutăţii cuiva, rabzi şi ierţi orice. Altfel, ţi-a “furat” diavolul postul, degeaba mai posteşti“, ne transmite părintele.

Potrivit marelui duhovnic, postul nu este numai abţinere de la mâncare şi băutură, ci şi abţinere de la orice păcat şi răutate. De asemenea, nu trebuie să dormi în ziua postului, pentru ca nu cumva, diavolul să „râdă” că ai vrut să treacă mai uşor şi mai repede postul ca să nu simţi osteneala şi greutatea lui.

În ziua când posteşti, părintele Ilarion Argatu spune că e bine să nu mergi în vizite, pentru a nu fi servit cu ceva de mâncare şi să te descoperi că posteşti. Când posteşti, nu trebuie să spui la nimeni, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti.

„Mâncarea pe care ar fi trebuit s-o mănânci în acea zi împarte-o la săraci, n-o păstra pentru când ai să termini de postit. Diavolii pot să râdă şi să zică că ai făcut economie sau că ai recuperat ce trebuia să consumi. Postul întotdeauna trebuie însoţit de milostenie. Dacă eşti sărac, măcar o felie de pâine dă celui flămând“, susține părintele Ilarion Argatu.

Ce faci dacă simți că nu mai poți ține postul negru

În cazul în care te simţi slăbit şi simţi că nu mai poţi duce postul, poţi lua în cursul zilei o bucăţică de anaforă şi 3 înghiţituri de aghiazmă.

„Dacă nu poţi duce postul toată ziua şi-l întrerupi, atunci nu mânca mai mult decât o singură masă şi tot de post. Dacă ai mâncat prea mult diavolii ţi-au furat postul, spunând că ai mâncat cât pentru toată ziua în care ai postit. Nu poţi întrerupe postul la orice oră. Dacă ţii post pentru izbăvire de vrăji şi descântece, pentru că vrăjitorii au anumite ore când îi trimit pe diavoli la treabă, trebuie să ţii cont de acest lucru. Unii trimit la ora 15.00, alţii la ora 18.00, la ora 21.00, la ora 24.00. Trebuie să duci postul până la aceste ore pentru ca să te găsească în post şi să poţi respinge loviturile vrăjitorilor“, ne sfătuiește marele duhovnic, ce te învață cum ții corect Postul Negru.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.