vineri, 14 iunie, 2024

Un eurosceptic a câștigat alegerile în Slovacia. Se poate repeta scenariul în România?

Un eurosceptic a câștigat alegerile în Slovacia. Robert Fico pare a fi tiparul de naționalist, a cărui discurs prinde foarte bine în țările din Europa de Est, mai ales pe fondul problemelor economice.

Modelul este replicat fidel în România de George Simion, liderul AUR, care are șanse foarte mari să câștige alegerile ce vor avea loc anul viitor.

Un eurosceptic a câștigat alegerile în Slovacia

Robert Fico a fost premierul obligat să demisioneze în urmă cu 5 ani. Dacă atunci era social-democrat și membru al Socialiștilor și Democraților Europeni, Fico și-a schimbat strategia și a mizat, din ce în ce mai mult, pe un discurs naționalist, fiind un eurosceptic, anti-NATO și împotriva susținerii Ucrainei.

Robert Fico a spus, în mod repetat, că nu va mai trimite arme în Ucraina și că va bloca potențiala aderare a Kievului la NATO. Mai mult, acesta a menționat că se va opune sancțiunilor împotriva Rusiei.

Comisarul European pentru „Valori și Transparență” a spus că alegerile din Slovacia au fost un test pentru „arma de manipulare în masa de milioane de dolari” a Rusiei. Apropierea lui Fico de Moscova nu ar fi totuși chiar reală, susțin mulți diplomați europeni, ci mai degrabă un naționalist care a exagerat cu populismul.

Până la alegeri, Slovacia a fost unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei. Venirea la putere a lui Robert Fico ar putea duce la o întoarcere completă de 180 de grade în ceea ce privește sprijinul pentru Kiev.

Ideile lui Robert Fico sunt asemănătoare cu cele ale lui Victor Orban, iar acest lucru s-a văzut din plin după anunțarea rezultatelor din Slovacia. „Ghici cine s-a întors! Felicitări lui Robert Fico pentru victoria sa indiscutabilă în alegerile parlamentare slovace. E întotdeauna bine să lucrezi cu un patriot. Abia aștept”, a scris Viktor Orban pe o rețea de socializare.

Ce șanse are George Simion să repete scenariul din Slovacia

Robert Fico a dus în ultimii ani o campanie agresivă la adresa Occidentului, numind-o pe președinta țării, Zuzana Caputova „agent american” din cauza politicii sale externe orientate spre Vest. Din acest punct de vedere, discursurile lui George Simion se apropie foarte mult de cele ale lui Fico, liderul AUR acuzând mereu PNL și PSD de supunere necondiționată în fața SUA, NATO și UE.

Victoria lui Fico a venit pe fondul scăderii nivelului de trai în Slovacia, lucru care cu siguranță se va întâmpla anul viitor în România, mai ales urma măsurilor de austeritate adoptate de Guvernul Ciolacu, cu susținerea liberalilor.

La tura naționalistă a lui Simion a fost întărită zilele trecute de intrarea în AUR a fiicei lui Corneliu Vadim Tudor, Lidia Tudor. Fiica fostului președinte al partidului naționalist România Mare le-a transmis celor care l-au susținut o dată pe tatăl ei că a găsit în AUR cadrul propice de continuare a proiectelor tatălui ei.

Aducerea de noi voturi de către fosta fiică a lu Vadim Tudor l-a atras pe George Simion, care imediat a spus că își dorește să facă echipă cu Lidia Tudor și cu moștenirea pe care a lăsat-o Corneliu Vadim Tudor.

Așadar, după ce un eurosceptic a câștigat alegerile în Slovacia, sunt șanse mari ca scenariul să se repete și în România, anul viitor, cu George Simion.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.