Un medic estetician trage un semn de alarmă după ce a mâncat un pepene roșu plin de nitrați. Doctorița a cumpărat pepenele roșu de pe piața din România. Aceasta a rămas șocată de nivelul de nitrați descoperit în acesta.
Adina Alberts a tras un semnal de alarmă când a descoperit cantitatea de nitrați din pepenele roșu cumpărat din România. Doctorița a spus că este strigător la cer ceea ce se întâmplă. Nivelul de nitrați în pepenele verde achiziționat de Adina era de 10 ori mai mare decât limita maximă admisă.
Mesajul transmis de doctoriță după ce a achiziționat un pepene roșu plin de nitrați
„Oameni buni, nu mai trebuie să tolerăm așa ceva. Ne otrăvim copiii cu mâna noastră pentru că nu știm ce le dăm să mănânce! Și pentru că societatea nu ne permite să aflăm și să ne măsurăm toxinele din hrana zilnică,” a scris medicul estetician pe pagina sa de Facebook.
Consumul de pepeni verzi care conțin niveluri ridicate de nitrați poate fi periculos pentru sănătatea umană. Nitrații sunt substanțe chimice care pot fi prezente în sol sau pot fi adăugați îngrășămintelor pentru a spori creșterea plantelor. În cantități mari, nitrații pot fi transformați în organism în nitriți, iar aceștia pot forma compuși cancerigeni numiți nitrozamine.
„Este nevoie, mai mult decât oricând, ca în piețele noastre să existe puncte de lucru ale unui laborator performant, astfel ca orice cetățean care este preocupat de propria-i sănătate, să aibă posibilitatea să își testeze legumele și fructele pe care le cumpără. Iar la nivel de Primărie, să existe preocuparea ca periodic mărfurile din piețele agroalimentare să fie supuse testelor de toxicitate,” a mai scris Adina Alberts pe pagina sa de Facebook.
Efectele negative ale nitraților consumați în exces
Metemoglobinemia, aceasta este o afecțiune în care nivelul crescut de nitriți în sânge interferează cu capacitatea acestuia de a transporta oxigenul. Poate provoca o senzație de sufocare, dureri de cap, amețeli și, în cazuri severe, poate fi periculoasă pentru copii și sugari. Această afecțiune poate fi dezvoltată dacă consumați pepeni roșii plin de nitrați.
Consumul pe termen lung a alimentelor cu niveluri ridicate de nitrați poate crește riscul de cancer, în special de cancer gastric și de cancer colorectal. Nitrozaminele formate în organism pot fi cancerigene.
Asigurați-vă că spălați bine pepenii roșii înainte de a-i consuma și păstrați-i la temperatura camerei sau în frigider, în funcție de preferințele personale. Pentru a reduce expunerea la nitrați și nitriți, se recomandă respectarea mai multor măsuri.
Măsuri necesare pentru a evita expunerea la nitrați
Pentru a evita consumul unor pepeni cu nitrați alegeți surse sigure de alimente. Achiziționați pepeni verzi și alte legume și fructe de la surse de încredere, cum ar fi ferme certificate sau magazine alimentare de încredere.
Spălați și curățați bine legumele și fructele înainte de consum pentru a reduce nivelul de nitrați de pe suprafața lor.Evitați utilizarea excesivă a îngrășămintelor bogate în nitrați în producția agricolă. Consumați pepenii verzi și alte alimente cu niveluri ridicate de nitrați în cantități moderate și în cadrul unei diete echilibrate.
Acum, la sfârșitul lunii mai, foarte multe persoane se plâng că au achiziționat un pepene roșu plin de nitrați. Este important să luați în considerare că pepenii verzi sunt în mod natural o sursă sănătoasă de nutrienți și hidratare. Cu toate acestea, pentru a evita expunerea excesivă la nitrați, este recomandat să urmați sfaturile de mai sus și să discutați cu medicul sau un specialist în nutriție dacă aveți îngrijorări specifice legate de regimul dumneavoastră.