Cel mai frecvent motiv pentru a consulta un oftalmolog este reprezentat de plângerea referitoare la pată roșie pe ochi. Apariția petelor roșii pe partea albă a ochiului este de mare îngrijorare pentru pacienți. Adesea, fără o abordare personalizată și fără sfatul unui specialist, situația se poate înrăutăți.
Acest articol vă va ajuta să aflați ce se ascunde în spatele sindromului de ochi roșii și ce diagnostic și opțiuni de tratament sunt disponibile. Sindromul ochilor roșii este o afecțiune oculară caracterizată prin înroșirea conjunctivei și reprezintă un semn de inflamație. Pentru a înțelege procesele, să trecem în revistă anatomia de bază a ochiului. Ochiul are formă de bilă, este format din mai multe membrane și este umplut cu corp vitros în interior. Acesta se află în orbită, unde este înconjurat de țesuturi.
Pată roșie pe ochi. Cele mai frecvente cauze ale manifestării simptomului
Roșeața este cauzată de vasele de sânge dilatate, de tulburările locale de microcirculație, de umflarea și congestia conjunctivei. Cauzele iritației mucoasei globului ocular pot include sângerare locală sub conjunctivă, oboseala oculară, sindromul ochiului uscat și boli infecțioase și inflamatorii ale ochiului.
De asemenea, petele pot fi provocate de efecte fizice, particule străine în ochi, expunerea la substanțe chimice, precum apă clorată, produse cosmetice, săpun, substanțe chimice și altele. Multe persoane suferă de acest simptom neplăcut din cauza expunerii la diverși alergeni, boli ale pleoapelor și ale organelor lacrimale.
Simptomul are un aspect înfricoșător, dar în majoritatea cazurilor nu necesită tratament. Ea este cauzată de o ruptură capilară. Un mic cheag de sânge se acumulează sub înveliș, apoi se dizolvă treptat, devenind mai palid. Pe lângă hemoragiile spontane, hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat pot fi, de asemenea, cauza. Un consult de specialitate este, prin urmare, necesar.
Oboseala oculară. Cum se face observabilă aceasta
În cele mai multe cazuri, oboseala oculară este combinată cu uscăciunea suprafeței oculare. Aceasta apare în cazul muncii de aproape prelungite, a factorilor negativi, cum ar fi aerul condiționat, umiditatea scăzută din încăpere, praful și utilizarea calculatorului.
De obicei, în acest caz, roșeața este observată seara, după o activitate vizuală prelungită și nu este însoțită de alte simptome, precum durere, disconfort, mâncărime, secreții și nu necesită tratament urgent.
Afecțiunea poate fi ameliorată prin hidratarea suplimentară a ochilor cu produse speciale de lacrimi artificiale. Aceste produse conțin acid hialuronic și diverși polimeri care acoperă ochiul cu o peliculă specială care protejează împotriva efectelor adverse. Ochelarii de calculator sunt, de asemenea, indicați.
Traumatismele și expunerea chimică. Când este necesară o intervenție chirurgicală?
Pătrunderea unui corp străin provoacă o reacție locală. Vasele de sânge se dilată, acestea se pot rupe și apoi apare hemoragia subconjunctivală. Traumatismul poate fi, de asemenea, contondent, fără corp străin, dar chiar și atunci provoacă înroșirea suprafeței oculare și umflarea țesuturilor din jur.
Aceste afecțiuni necesită tratament de urgență și observație în ambulatoriu sau într-un spital oftalmologic. Dacă leziunea globului ocular este penetrantă, este necesară o intervenție chirurgicală urgentă pentru a restabili funcția oculară.
Diferiți compuși chimici au un efect iritant și pot crea o pată roșie pe ochi. Adesea, după înotul în piscină, ochii sunt iritați din cauza clorului din apă. Atunci când concentrația agentului chimic este scăzută, iritarea dispare rapid, deoarece substanțele nocive sunt eliminate din cavitatea oculară de către lacrimi. Cu toate acestea, dacă concentrația este ridicată, se produc leziuni ale țesuturilor și pot apărea arsuri chimice.