marți, 14 ianuarie, 2025

Specialiştii susţin că dulciurile aduse la locul de muncă sunt la fel de novice ca fumatul pasiv

Zahărul este considerat drogul alb din bucătărie care provoacă dependență, obezitate şi alte boli grave. Extrem de multe persoane au acest viciu şi de-a lungul timpului s-au făcut numeroase studii. Specialiştii în domeniu au arătat că până şi dulciurile aduse la locul de muncă pot crea adevărate probleme.

Preşedintele Agenţiei pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie afirma că prăjiturile, torturile, bomboanele sau ciocolată pot fi comparate cu fumatul pasiv.

Dulciurile aduse la locul de muncă pot crea probleme. Cu ce le compară specialiştii

Medicii au recomandat întotdeauna un consum redus de zahăr deoarece acesta poate fi caracterizat în ziua de astăzi ca un drog. Dulcele aduce extrem de multe deservicii organismului nostru, de la dependenţa la boli extrem de grave. Conform specialiştilor, consumul de zahăr declanşează în organism o serie de reacţii care provoacă creierul să elibereze o substanţă numită dopamină. Dopamina dă o stare de bine, de fericire, iar aceasta creează adicţie.

Susan Jebb, liderul Agenţiei pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie, a comparat dulciurile cu fumatul pasiv. Aceasta face referire şi la prăjiturile şi torturile aduse la locul de muncă pentru a celebra o zi de naştere sau alt eveniment într-o companie. Astfel, specialistul în domeniu recomandă angajaţilor să nu mai aducă dulciuri la birou, fiind evitate tentaţiile, conform BBC.

„Angajații nu ar trebui să aducă prăjituri pentru a evita tentarea colegilor”, spune președintele Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie, Susan Jebb.

În acest context, purtătorul de cuvânt al lui Rishi Sunak, premierul Marii Britanii, a menţionat că nu eşti logic să interzici unui angajat să nu aducă dulciuri la locul de muncă. Acesta afirma că încurajează un stil de viaţa sănătos, însă există o libertate de voinţă, potrivit The Sun.

Mare parte din locuitorii UK sunt supraponderali

Deşi s-a creat o reală controversa pe tema dulciurilor în toată lumea, reprezentanţii Serviciului Naţional de Sănătate afirma că mare parte din adulţii din Marea Britanie sunt supraponderali. Acest lucru trebuie să dea de gândit şi Guvernul să încurajeze adoptarea unei alimentarii corespunzătoare şi renunţarea la adicţii.

Specialistul în alimentaţie Susan Jebb şi un alt consultat englez, Lou Walker, afirma că la locul de muncă se fac cele mai multe alegeri nesănătoase, iar unii colegi sunt ispitiţi să consume dulciuri aduse de alţii. Preşedintele asociaţiei susţine că nu face referire la unele excepţii, ci la consumul regulat de alimente și băuturi bogate în zahăr, acestea crescând alarmant riscul de obezitate și de carii dentare.

„Pare ușor să spui doar: „Nu, mulțumesc. Nu vreau să servesc”. Din păcate, mulți oameni nu au această atitudine. Le e greu să refuze, sunt atrași de ce văd în față, iar asta poate contruibui la o rată crescută a obezității””, a transmis Lou Walker, nutriţionist şi consultat englez.

Milioane de englezi vor deveni obezi până în 2040

Din păcate, cifrele nu arată tocmai roz din cauza faptului că în Marea Britanie tradiţia continua. Nu exista absolut niciun loc de muncă în care angajaţii să fie serviţi cu fructe.

”Atâta timp cât ai angajați care se simt suficient de confortabil să spună „poate în loc de tort, azi putem să mâncăm fructe”, e de bine. Cred că spre asta ar trebui să tindem mai de grabă, decât să fim tranșanți și să spunem că trebuie să mâncăm numai fructe și să nu ne atingem de tort”, afirma Azar Hussain, directorul unei agenții de recrutare.

Este adevărat că fiecare persoană trebuie să își asume responsabilitatea pentru propria sănătate, dar recomandările şi sprijinul în acest sens nu trebuie să lipsească.

”O prăjitură e delicioasă. Dacă cineva nu vrea să o mănânce, nu e obligat să o facă, ca multe alte lucruri în viață. Dacă nu vrei să faci ceva anume, nu ești obligat”, spun specialiştii.

Important de menţionat este că potrivit unor date recente, 26 la sută dintre adulții din Anglia sunt obezi și alți 38% sunt supraponderali. De asemenea, potrivit unui studiu efectuat de una dintre cele mai mari organizaţii privind studierea cancerului, peste 42 de milioane de persoane din UK vor fi supraponderale sau obeze până în anul 2040. Astfel, un prim pas este cel de a renunța la dulciurile aduse la locul de muncă.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite