duminică, 21 iulie, 2024

Prețurile vor sări în aer de Paște 2024: Iepurașii și ouăle de ciocolată devin produse de lux!

Se apropie Sărbătorile de Paște 3034, iar cotațiile sunt din ce în ce mai ridicate la cacao. Astfel, se poate ajunge în situația în care iepurașii și ouăle de ciocolată devin produse de lux.

Iepurașii și ouăle de ciocolată devin produse de lux

Cotațiile futures la cacao s-au dublat în mai puțin de trei luni, iar la Bursa de la New York cel mai tranzacționat contract la cacao a depășit 8.900 de dolari tona, cel mai ridicat nivel atins vreodată. Arborii de cacao din vestul Africii, cea mai importantă regiune pentru culturile de cacao, au fost afectați de boli și de o serie de fenomene meteo extreme, ceea ce ar putea crea al treilea an de deficit de aprovizionare la nivel mondial.

Din cauza opririi activității, fabricile de procesare au deja de suferit, iar noile norme de mediu care sunt impuse importatorilor europeni creează noi obstacole în aprovizionarea cu boabe de cacao.

Tendința de creștere a cotațiilor la cacao apare tocmai înainte de Paște, o sărbătoare importantă pentru ceea ce înseamnă consumul de ciocolată. Este știut faptul că producătorii cumpără boabele de cacao cu câteva luni înainte, totuși scumpirile de la bursă încep deja să se resimtă și unele tablete de ciocolată devin mai scumpe și mai mici sau sunt umplute cu alte arome pentru a atenua impactul pe care îl au cotațiile asupra costului de producție.

„Adevăratul cost al ciocolatei nu a fost mult timp văzut de consumatori. Preţurile persistent scăzute pentru producători şi schimbările climatice au dus la valorile record ale cotaţiilor futures la cacao. Este un şoc pentru unii, dar era previzibil”, a declarat Emily Stone, fondatorul distribuitorului de cacao Uncommon Cacao.

Boabele de cacao, luate la prețuri foarte mari

Este clar că o majorare a prețului afectează și consumatorii, creșterea inflației după pandemia de COVID-19 fiind o lovitură puternică pentru situația financiară a tuturor.

Demn de menționat este faptul că, în ultimul an, prețul mediu al ouălor de ciocolată în SUA a crescut cu 12%, potrivit datelor companiei de cercetare NIQ. 44% din gospodării spun că acum achiziționează mai puțină ciocolată sau dulciuri din cauza inflației.

În Marea Britanie, prețurile la ouăle de ciocolată au crescut și cu 50%, potrivit grupului consumatorilor „Wich?”.

Modificările recente includ doar o mică parte din cotațiile ridicate la cacao, deoarece ingredientul cheie folosit pentru dulciurile de Paște a fost probabil cumpărat în trimestrul patru din 2023 sau chiar mai devreme.

Costurile ridicate se vor resimți, cel mai probabil, pentru viitoarele sărbători, precum Halloween și Crăciun, pentru că producătorii de ciocolată cumpără boabele de cacao la prețuri mult mai mari.

Producătorul elvețian de ciocolată Lindt&Spruengli AG anunța recent că va majora prețurile în 2024 și în 2025, ca urmare a majorării costurilor cu materiile prime.

Chiar dacă e posibil ca unii producători să mai aibă încă stocuri achiziționate la prețuri mai mici, pentru a acoperi producția pentru următoarea jumătate de an, aceștia vor fi nevoiți să opereze majorări graduale de prețuri, pentru a nu-i șoca pe consumatori cu creșteri abrupte, a menționat Judy Ganes, președintele J Ganes Consulting.

Așadar, este de așteptat ca prețurile să crească de Paște 2024, iar iepurașii și ouăle de ciocolată devin produse de lux.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.