marți, 14 ianuarie, 2025

Adevărul despre suplimentele pentru menopauză. Dr. Simona Mogoș: „Femeile care au avut infarct sau AVC este bine să se ferească de ele” – VIDEO

Dr. Simona Mogoș, medic primar endocrinolog la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași a dezvăluit în emisiunea BZI LIVE adevărul despre suplimentele pentru menopauză. Ce contraindicații prezintă acestea?

Menopauza nu trebuie privită ca o afecțiune. Este un fenomen fiziologic normal și natural, care își face apariția la femei după o anumită vârstă. Menopauza este influențată de numeroși factori și poate debuta cu simptome specifice, care se instalează în timp, culminând cu oprirea fluxului menstrual. Simptomele sunt determinate de scăderea cantităţii de estrogen (hormonul principal feminin), cu efecte pe toate aparatele şi sistemele: modificări la nivelul pielii, părului și unghiilor, modificări la nivelul mucoaselor, țesut adipos în exces, creșterea tensiunii arteriale, tulburări de somn, schimbări de dispoziție, bufeuri, rău general sau amețeli.

Adevărul despre suplimentele pentru menopauză. Dr. Simona Mogoș: „Un exces de estrogeni și progesteroni poate să ducă la alt accident trombo-embolic”

Potrivit medicului endocrinolog Simona Mogoș, suplimentele pentru menopauză nu sunt dăunătoare, findcă majoritatea sunt de origine vegetală. Însă, acestea sunt contraindicate femeilor care au avut accidente trombo-embolice, infarct sau accident vascular cerebral, pentru că produc un efect estrogen-like. Un exces de estrogeni și progesteroni, în astfel de condiții, poate să determine apariția unui alt accident trombo-embolic.

„Este foarte important ca în orice afecțiune să cerem ajutorul unei persoane specializate. Fiecare are rolul lui. Dar, cum bine știm, reclama este sufletul comerțului. Există multe reclame care ademenesc femeile să-și ia suplimente, nu tratamente, de origine vegetală, care majoritatea vin din soia. Dacă acestea nu sunt dăunătoare, în mare parte, este bine să se știe că femeile care au accidente trombo-embolice, care au avut infarct ori AVC-uri sau cum am spus boală trombo-mebolică, este bine să se ferească de orice preparat care are efect estrogen-like. Pentru că un exces de estrogeni și progesteroni, în condițiile acestea, poate să ducă la alt accident trombo-embolic.”, a declarat medicul Simona Mogoș, la BZI LIVE.

Dr. Simona Mogoș: „Niciodată nu o să putem prescrie estroprogestative pentru menopauză unei femei care a avut cancer de endometru”

În ceea ce privește terapia medicamentoasă de substituție hormonală, aceasta se prescrie doar în urma unui consult care să includă nu doar o ecografie de pelvis pentru uter, ovare, ci și un test Papanicolau sau o evaluare amănunțită cu ecograf sau mamograf, în funcție de vârsta pacientei. Estroprogestativele pentru menopauză nu se recomandă femeilor care au avut cancer de endometru, cancer ovarian, boli hepatice sau accident vascular cerebral.

„Aici vorbim de suplimenente, cele care se vând cu ușurință și în plafar. Când se ajunge la terapie medicamentoasă de substituție hormonală, adică să dăm fix aceiași hormoni, pe care ovarul i-a produs și nu o mai face, este obligatoriu să avem un consult care să includă nu doar o ecografie de pelvis pentru uter, ovare, ci și un test Papanicolau, o evaluare amănunțită cu ecograf sau mamograf, depinde de vârsta pacientei care se adresează și, bineînțeles, să luăm seamă de toate bolile din familia femeii care cere ajutorul, dar și de afecțiunile ei, pentru a nu intra în contradicție cu reacțiile adverse ale acestor medicamente estrogen și, respectiv, progesteron, și să cauzăm mai mult rău. Niciodată nu o să putem prescrie estroprogestative pentru menopauză unei femei care a avut cancer de endometru, cancer ovarian sau care are o boală hepatică, accident vascular cerebral, pentru că riscăm să agravăm situația.” , a mai spus medicul Simona Mogoș.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite