vineri, 19 iulie, 2024

Aveți grijă la carnea tocată! S-au îmbolnăvit oamenii din mai multe orașe!

Aveți grijă la carnea tocată! Autoritățile sanitare din SUA sunt în alertă, după ce un focar de salmonella a fost depistat în mai multe state.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor încearcă acum să identifice de ce anumite loturi distribuite în magazine, cu carne de vită tocată, au îmbolnăvit oameni din New York, New Jersey, Connecticut și Massachusetts.

Aveți grijă la carnea tocată: Au fost raportate cel puțin 16 cazuri

Până acum, au fost raportate cel puțin 16 cazuri, cu 6 spitalizări. În New Jersey s-au înregistrat 9 cazuri, 5 în New York și câte unul în Connecticut și Massachusetts. Nu s-a înregistrat niciun deces. Este posibil ca respectivele pachete cu carne de vită tocată să fi fost infectate cu salmonella, o bacterie care se află în sistemele digestive ale animalelor și se poate răspândi prin alimente, precum și pe suprafețele de preparare care nu au fost igienizate.

Salmonella este ucisă când carnea e gătită la o temperatură suficient de ridicată. Experții spun că prepararea cărnii de vită la o temperatură de 71 de grade Celsius ar trebui să o facă sigură pentru consum. CDC reamintește consumatorilor din SUA să fie atenți la focar dacă locuiesc în zona afectată și să ia măsuri de precauție adecvate pentru siguranța alimentelor. Pentru a evita îmbolnăvirea, CDC recomandă persoanelor care au achiziționat carne de vită contaminată să spele temeinic toate ustensilele de bucătărie, vasele și suprafețele care au atins carnea de vită crudă și să-și igienizeze bine mâinile. De asemenea, CDC sugerează să se separe carnea crudă de alte produse alimentare și să fie depozitată într-un recipient sigilat sau într-o pungă rezistentă.

Simptomele apar în decurs de 6 ore până la 6 zile

Simptomele infectării cu salmonella încep să apară în decurs de 6 ore până la 6 zile după ce s-a consumat carnea contaminată, iar boala poate dura până la 5 zile. De obicei, salmonella nu pune viața în pericol, dar poate duce la boli severe în rândul persoanelor vulnerabile, cum ar fi femeile însărcinate, copiii mici și adulții de peste 65 de ani. Cei care au simptome care durează trei sau mai multe zile, cu diaree cu sânge, febră mai mare de 39 de grade, vărsături excesive și semne de deshidratare, inclusiv gură uscată și lipsa urinării, sunt sfătuiți să apeleze la serviciile medicale de urgență.

Americanii consumă cantități mari de carne tocată în hamburgeri, în sosul de chili, paste, lasagna și tacos. În 2022, în SUA s-a cumpărat carne de vită, curcan, porc și pui în valoare de peste 13 miliarde de dolari.

Recent, organizația americană Consumer Reports a testat 351 de pachete de carne tocată de vită, porc, pui și curcan achiziționate din magazinele din toată țara. Aproape o treime din carnea tocată de pui testată conținea salmonella.

„Am găsit acele bacterii și în câteva mostre de carne de vită, porc și curcan. Îngrijorător este că fiecare tulpină de salmonella a fost rezistentă la cel puțin un antibiotic”, au precizat reprezentanții CR.

De asemenea, s-a găsit o tulpină de E.coli într-un eșantion de carne tocată de vită, atât de periculoasă încât a fost alertat Departamentul Agriculturii, care a dispus retragerea imediată de pe piață a loturilor respective.

Tocmai de aceea trebuie să aveți grijă la carnea tocată pentru că riscați să vă îmbolnăviți.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite