luni, 25 septembrie, 2023

Care sunt simptomele infectării cu HIV? Dr. Carmen Dorobăț: „Boala poate debuta cu manifestări neurologice, poate debuta cu manifestări din sfera ORL” – VIDEO

Prof. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre simptomele infectării cu HIV. Cum se manifestă boala și ce măsuri trebuie luate pentru a o ține sub control?

Infecția cu HIV rămâne o problemă majoră de sănătate publică, până în prezent fiind înregistrate peste 40,1 milioane decese, la nivel mondial. Transmiterea virusului HIV se face, de regulă, prin sânge și produse din sânge, care au fost inițial contaminate, dar și prin raport sexual neprotejat ori prin transmitere verticală de la mamă la făt. Aceasta din urmă se poate face în timpul sarcinii, al nașterii sau în timpul alăptării.

Din păcate, nu există niciun tratament de vindecare pentru infecția cu HIV, dar există tratamente antiretrovirale (ARV), care acționează împotriva virusului HIV, încetinind răspândirea acestuia în organism.

Care sunt simptomele infectării cu HIV? Dr. Carmen Dorobăț: „Este o boală înșelătoare”

Potrivit medicului infecționist Carmen Dorobăț, infecția cu HIV este o afecțiune înșelătoare. De regulă, simptomele acesteia variază în funcție de stadiul infecției. În primele săptămâni după infectare, persoanele pot fi asimptomatice sau pot prezenta semne și simptome asemănătoare gripei, precum febra, cefaleea sau durerea în gât. Odată intrată în organism, infecția deteriorează progresiv sistemul imunitar, fapt ce poate genera inflamarea ganglionilor limfatici, scădere în greutate, diaree și tuse. Lăsată netrată, infecția poate determina apariția unor afecțiuni severe, cum sunt tuberculoza, meningita criptococică, infecțiile bacteriene severe și anumite forme de cancer (de exemplu, lumfoame și sarcom Kaposi).

„Este o boală înșelătoare, de aceea în întâlnirile noastre medicale tot mai frecvent aducem și medici de alte specialități. Pentru că boala poate debuta cu manifestări neurologice, poate debuta cu manifestări din sfera ORL, poate debuta cu manifestări în sfera de dermatologie și, atunci, toți colegii noștri trebuie să fie sensibilizați la astfel de manifestări.”, a explicat prof. dr. Carmen Dorobăț, pentru BZI LIVE.

După simptomatologia de debut, care poate fi tratată într-un fel sau altul, urmează o perioadă, chiar și de zece ani sau mai mult, în care pacientul este aproximativ sănătos, dar în care poate fi o sursă de infecție. El poate transmite infecția, deoarece nu știe că este bolnav.

„Ceea ce este și mai înșelător este faptul că după o perioadă de debut, care nu este caracteristică, care poate fi tratată într-un fel sau altul, urmează o perioadă, care poate fi și de zece ani și mai mult, în care pacientul este aproximativ sănătos, în ceea ce-l privește pe el, dar este potențială sursă de infecție. Pentru că el nu știe că este bolnav, dar poate transmite infecția. De aceea, mă bucur când frecvent la consultații vin persoane tinere, care vin cu inima deschisă și, așa și trebuie, pentru că sunt tineri, pentru că este normal să aibă experiențe sexuale și întreabă despre bolile cu transmitere sexuală și despre HIV, recunoscând că au avut o relație sexuală întâmplătoare, cam cum ar trebui să se investigheze. Cu această ocazie sigur subliniez și faptul cum ar trebui să se și protejeze și vin tot mai mulți și întreabă toate aceste lucruri, ceea ce este îmbucurător.”, a adăugat medicul.

Dr. Carmen Dorobăț: „Cei care se știu a avea un risc din acest punct de vedere, să meargă la medicul de familie”

Dr. Carmen Dorobăț le recomandă celor care se știu a avea un risc din acest punct de vedere să meargă la medicul de familie sau direct la medicul infecționist.

„În primul rând, trebuie să te duci la medicul de familie, care este cel mai apropiat, care cunoaște cel mai bine pacientul respectiv. Cei care se știu a avea un risc din acest punct de vedere, să meargă la medicul de familie sau, dacă nu, direct la medicul infecționist. ”, a subliniat prof. dr. Carmen Dorobăț, în cadrul unei emisiuni BZI LIVE.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.