duminică, 14 iulie, 2024

Câte kcal trebuie să mănânci pe zi? Care este cheia unei siluete frumoase

Cheia pentru o siluetă perfectă este de a cunoaște câte kcal trebuie să mănânci pe zi. Aportul caloric al fiecărei persoane depinde de mulți factori care trebuie luați în considerare atunci când se formulează dieta.

Aproape orice aliment este un combustibil, o sursă de energie pentru corpul uman. Valoarea calorică a unui produs alimentar indică cantitatea specifică de energie care va fi obținută din consumul acestuia. Cantitatea de calorii se calculează individual și depinde de sex, greutate, vârstă, stil de viață și activitate fizică în timpul zilei. Caloria este o unitate de măsură a valorii energetice a alimentelor. Se referă la cantitatea de energie termică pe care organismul o produce atunci când digeră alimentele. În mod tradițional, este denumită kilocalorii (kcal).

Câte kcal trebuie să mănânci pe zi? Cum calculează oamenii de știință valoarea energetică a anumitor alimente?

Pentru a determina cantitatea de calorii conținută în alimente, oamenii de știință le ard în aparate speciale și măsoară cantitatea de căldură care este eliberată în acest proces. De asemenea, camerele etanșate măsoară căldura degajată de oameni, astfel încât puteți evalua valoarea energetică fiziologică a alimentelor.

Există diferite abordări pentru controlul greutății. Una dintre cele mai eficiente este numărarea caloriilor. Pentru a slăbi, trebuie să cheltuiți mai multă energie decât consumați. Dar cum poți ști cu siguranță câte calorii consumi zilnic și câte „arzi”? Pentru asta există sisteme de calcul.

Pentru a calcula valoarea calorică a dietei dumneavoastră, trebuie să cunoașteți greutatea fiecărei porții și să țineți un jurnal alimentar. La început, acest lucru poate părea complicat și greoi, dar vă veți obișnui rapid cu el. Mai ales că aplicațiile speciale pentru smartphone facilitează sarcina.

Aportul zilnic de calorii pentru adulți. De ce depinde cantitatea necesară pentru organism?

Numărul de calorii de care aveți nevoie pe zi depinde de mai mulți factori, inclusiv vârsta, greutatea, înălțimea, sexul, starea de sănătate și stilul de viață. Clinicienii au estimări diferite ale aportului caloric recomandat. Serviciul național de sănătate britanic citează cantitatea de 2.500 de kilocalorii ca fiind doza zilnică medie pentru bărbați.

De asemenea, cantitatea de 2.000 de kilocalorii este media pentru femei. Există 1.000 de calorii într-o kilocalorie. Cifrele de mai sus reprezintă numărul de calorii necesare pentru a menține o greutate corporală stabilă. Aceste cifre nu ar trebui folosite ca un ghid dacă intenționați să slăbiți, dar este important să le luați în considerare pentru a vă cunoaște clar propriile nevoi fiziologice.

Cu toate acestea, există și alte recomandări, de exemplu, cercetătorii americani sugerează o normă diferită și anume de 2.700 kcal pe zi, pentru bărbați și 2.200 kcal pentru femei. Pe de altă parte, ONU susține că o persoană medie are nevoie de cel puțin 1.800 kcal pe zi. Rețineți că acesta este numărul minim, nu numărul optim de calorii conform ONU.

Cu toate acestea, Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii recomandă să se acorde atenție nu doar la câte kcal trebuie să mănânci pe zi, ci și calității și varietății acestora și să nu se neglijeze activitatea fizică. Oamenii de știință israelieni insistă asupra faptului că un mic dejun consistent de 700 kcal ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase și reduce riscul de diabet.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite