Tot mai multe persoane se întreabă ce este gonoreea? Gonoreea este o leziune infecțioasă cauzată de gonococi. Cel mai adesea sunt implicate organele genitale, dar pot exista și focare extragenitale. Gonoreea se referă la bolile venerice. Aceasta din urmă are consecințe grave asupra sănătății bărbaților, femeilor și copiilor. De aceea, diagnosticarea precoce și tratamentul la timp sunt atât de importante.
Boala este cauzată de neisseriae gonorrhoea. Transmiterea predominantă a agentului patogen se face prin contact sexual. Rareori, infecția poate apărea în casă, de exemplu cu flaneluri sau prosoape infectate. Sunt frecvente formele cu cifru scăzut. Prin urmare, se efectuează diagnosticul de laborator pentru a depista boala. Principala opțiune de tratament este terapia antimicrobiană și trebuie evaluată o vindecare. Se recomandă un test de urmărire la câteva zile după terminarea tratamentului cu antibiotice.
Ce este gonoreea? De câte tipuri este boala?
Boala gonoree este clasificată în următoarele tipuri. Forma proaspătă, când nu au trecut mai mult de 2 luni de la infectare. Forma cronică, care se dezvoltă atunci când infecția a depășit 2 luni.
Forma proaspătă a gonoreei poate fi însoțită de diferite grade de activitate inflamatorie. De aceea, se obișnuiește să se clasifice boala în acută, subacută și toridă. Boala gonococică este o categorie separată.
Aceasta este o situație în care bacteriile sunt prezente pe suprafața mucoasei, dar nu se dezvoltă o reacție inflamatorie. Cel mai adesea, purtătorii de gonococci sunt bărbații, care infectează cu ușurință partenerele feminine.
Ce simte o femeie atunci când este infectată cu această boala ginecologică?
Aproximativ 70% dintre femeile cu leziuni ale tractului genito-urinar inferior nu prezintă simptome. În restul cazurilor, pot apărea mai multe semne de gonoree, din cauza dezvoltării uretritei și cervicitei. Printre acestea se numără scurgere vaginală sau uretrală purulentă sau mucopurulentă. Dureri în timpul actului sexual intim și senzații de arsură și mâncărime în zona vulvei și a vaginului.
Multe femei simt disconfort și durere la golirea vezicii urinare. De asemenea, multe dintre ele suferă de dureri de intensitate scăzută în partea inferioară a abdomenului. Examinarea vizuală a vulvei și a vaginului relevă înroșirea și umflarea mucoasei și se detectează o cantitate mare de secreții anormale. În același timp, se colectează material pentru examinare microscopică.
Gonoreea la femei poate duce la un abces al glandei Bartolina. În acest caz, apare o umflătură dureroasă limitată și dureroasă pe labii. Uneori se poate deschide de la sine, dar mai des necesită golire și igienizare chirurgicală.
Cum poate afecta boala nou-născuții? Ce metode de prevenire sunt recomandate viitoarelor mămici
Printre formele rare de infecție gonoreică se numără artrita, faringita și endocardita. Gonoreea poate apărea sub formă de conjunctivită la nou-născuți. Infecția apare atunci când bebelușul trece printr-o cale infectată la mamă. Pentru a reduce riscul de infecție intrapartum, toate gravidele fac o microscopie a secrețiilor vaginale la 37 de săptămâni.
Astfel, copiii după naștere sunt preveniți de gonoree prin aplicarea de unguent cu tetraciclină în sacul conjunctival al ambilor ochi. Conform ultimelor ghiduri, se recomandă întreținerea de relații sexuale cu prezervativ în timpul sarcinii.
Atunci când ești curioasă să afli ce este gonoreea trebuie să știți că boala este cauzată de gonococ. La microscopie, agentul patogen arată ca un bob de cafea, deoarece este format din 2 jumătăți. Interesant este că mărimea lor depinde de gravitatea procesului. Se pare că în inflamația activă, ambele jumătăți sunt la fel, iar în inflamația cronică, una este puțin mai mică decât cealaltă.