Părintele Calistrat Chifan a explicat, în emisiunea BZI LIVE, de ce creștinul cinstește icoana. Iată argumentele îndrăgitului duhovnic de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași.
Cinstirea sfintelor icoane are ca fundament întruparea Mântuitorului Iisus Hristos. Fiul lui Dumnezeu a avut trup omenesc, lucru confirmat de Sfânta Scriptură: „Și cuvântul Trup S-a făcut și S-a sălășluit între noi și am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia Născut din Tatăl, plin de har și de adevăr” (Ioan, 1,14).
Și, pentru că Iisus Hristos a avut trup, a putut să-i fie pictat chipul în icoană, fiindcă nimeni n-ar putea zugrăvi duhul, fantoma, năluca sau arătarea. În momentul în care Iisus s-a arătat apostolilor după înviere, „ei, înspăimântându-se și înfricoșându-se, credeau că văd un duh” (Luca 24, 36). Dar Mântuitorul a zis: „pipăiți-Mă și vedeți că duhul nu are carne și oase așa cum Mă vedeți pe Mine că am” (Luca 24, 39).
De ce creștinul cinstește icoana? Părintele Calistrat: „Dacă deschidem Decalogul, găsim acolo: «Să nu-ți faci chip cioplit în cer și pe pământ»”
Pentru a explica importanța cinstirii icoanelor, părintele Calistrat a făcut cunoscut cuvântul lui Dumnezeu: „Faceți o ladă de salcăm, frecați-o cu aur, luați aur de la femeile voastre, faceți doi vulturi frumoși, ca doi arhangheli și îi puneți deasupra lăzii, să umbrească lada. Deasupra chivotului, faceți din piei de animale vopsite roșii un cort, puneți o perdea de mătase stacojie, vișinie, cu heruvimi pe ea.” Astfel a luat naștere lucrarea dumnezeiască, cinstită chiar și astăzi, de toți credincioșii.
„Dacă deschidem Decalogul, găsim acolo: „Să nu-ți faci chip cioplit în cer și pe pământ.” Corect. „Să n-ai alt Dumnezeu înafară de mine.” Și tot acea Scriptură, scrisă de același Moise și tot același Pentateuh (parte a Bibliei care cuprinde primele cinci cărţi ale Vechiului Testament) te duce în Cartea Ieșirii, de la capitolul 23 înainte și ce găsești acolo? Dumnezeu poruncește: „Faceți o ladă de salcăm, frecați-o cu aur, luați aur de la femeile voastre, faceți doi vulturi frumoși, ca doi arhangheli și îi puneți deasupra lăzii, să umbrească lada. Deasupra chivotului, faceți din piei de animale vopsite roșii un cort, puneți o perdea de mătase stacojie, vișinie, cu heruvimi pe ea.” Și întreabă: „Dar ce-s ăia heruvimi?” -„Vă voi înțelepți Eu cum să-i faceți.”
Și vine Dumnezeu și le arată femeilor israelience cum trebuie să arate un heruvim, care trebuie țesut.” Și întreabă: „Aici, în pustie, unde să țesem noi mătase de calitate?” -„Eu am să pun meșteșug în neamul oamenilor lui cutare și ei vor face acestea.” Și ei fac mătăsuri în mijlocul cortului, între pietre goale pe nisip. Deci vă dați seama ce înseamnă lucrarea dumnezeiască.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan: „Deci ce face Dumnezeu, se contrazice pe El?”
Deși Mântuitorul a spus omenirii să nu-și facă chip cioplit, pentru a se ruga, chiar El ne indică să punem Tablele Legii, toiagul, năstrapa, cupa și mana. Dar Dumenzeu nu se contrazice pe El, potrivit părintelui Calistrat. Prin toate acestea, Dumnezeu începe zidirea bisericii Vechiului Testament, cea văzută, doar după ce simte că poporul a uitat de idolatria veche egipteană.
„El îți spune să nu-ți faci chip cioplit și El te pune să pui Tablele Legii, să pui toiagul, să pui năstrapa, să pui cupa, să pui mana. Deci ce face Dumnezeu, se contrazice pe El? Nu. Începe a zidi biserica Vechiului Testament cea văzută, ușor după ce simte că poporul a uitat idolatria veche egipteană. Pentru că noi, de exemplu, ne-am putea revolta și a spune: De ce să fim noi supărați, de ce să-i acuzăm, că doar dacă așa au trăit? Corect. Până aici așa este.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan.