marți, 8 octombrie, 2024

Dr. Irina Cațighera, despre decreței și perioada grea a comunismului: „Au început să apară din 1966, ca urmare a abrogării unui decret dat de Gheorghe Gheorghiu-Dej” – VIDEO

Dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre decreței și despre perioada grea a comunismului. De ce avortul era interzis în acea perioadă?

La puțin timp după ce a ajuns la putere, Nicolae Ceaușescu și-a pus în aplicare planul său măreț, în care doar el credea cu ardoare. Din dorința de a conduce o țară prosperă și cât mai populată, acesta a dat Decretul 770 din 1966, prin care se interzicea avortul. Rolul unui astfel de decret era de a forma omul nou, născut, crescut și dedicat în totalitate idealului comunist.

Drama a durat 23 de ani, din 1966 până în 1989, când regimul comunist a căzut. În acea perioadă, au decedat peste 10.000 de femei din cauza avorturilor ilegale, deși numărul este cu siguranță mult mai mare, acestea fiind doar datele înregistrate oficial.

Dr. Irina Cațighera, despre decreței și perioada grea a comunismului: „A apărut un nou decret dat de Ceaușescu, Decretul 770, care interzicea întreruperile de sarcină”

Decrețel este acel copil (nedorit) născut în perioada 1966-1990, când regimul comunist a interzis avorturile și a descurajat folosirea mijloacelor contraceptive. Prin intermediul Decretului 770, Nicolae Ceaușescu își dorea ca natalitatea să crească de la 14,3% cât era în acel moment, la 20%, o limită foarte greu de atins. Potrivit medicului Irina Cațighera, avortul era considerat, la acea vreme, o metodă de contracepție, pentru că alte metode nu se aflau pe piață. Accesul la pilulele contraceptive era extrem de dificil, fiindcă erau marfă de contrabandă, la fel și steriletele.

„Cine nu a auzit de faimoșii decreței, care au început să apară din 1966, urmare a abrogării unui decret dat de Gheorghe Gheorghiu-Dej prin anii ’50. Deci a apărut un nou decret dat de Ceaușescu, Decretul 770, care interzicea întreruperile de sarcină. Cum stăteam noi în ’66, aveam o natalitate de 14,3%, pe care Ceaușescu o dorea de 20%, ceea ce era o limită foarte greu de atins. A reușit să ajungă undeva la 17% în 1989 și idealul lui de populație era ca România să aibă 30 de milioane de locuitori, ceea ce acum sună aberant. Cred că noi, acum, avem cam jumătate din această populație pe care o visa el, dar acest decret acest scop l-a avut, de creștere foarte mare a natalității. Sigur că avortul era atunci o metodă de contracepție, pentru că alte metode de contracepție nu se aflau pe piață.

Accesul la pilule era extrem de dificil, erau practic marfă de contrabandă, steriletele se aduceau din import și era foarte bine să ai o cunoștință sau o rudă care lucra în aviație, și pentru pilule și pentru sterilete. Iar aici, sigur că totul era sub controlul miliției, procuraturii, securității.”, a declarat dr. Irina Cațighera, la BZI LIVE

Dr. Irina Cațighera: „Nu aveai voie să vorbești despre metode contraceptive, pentru că te auzea și te raporta cineva”

Totul se afla, în vremea regimului comunist, sub controlul miliției, a procuraturii și a securității. Astfel, chiar și dacă doar vorbeai despre metodele contraceptive, erai raportat și închis, dezvăluie medicul Irina Cațighera. Aceasta a adăugat că Decretul 770 a avut consecințe serioase: în anul 1989, peste 100 de mii de copii se aflau în orfelinate-ghetou, ca urmare a abandonului.

„Simplul fapt de a da un sfat contraceptiv, chiar în intimitate, puteai să faci pușcărie. Nu era voie nici măcar la o tacla să vorbești despre metode contraceptive, pentru că te auzea și te raporta cineva. Și sigur că urmau anii grei de pușcărie. Consecințele au fost în 1989 în jur de 100 de mii de copii, care se aflau în orfelinate-ghetou, ca urmare a abandonului. Bineînțeles, copii nedoriți. Avortul devenea legal abia după patru nașteri și a existat o încercare de a lui Ceaușescu de a mări numărul de nașteri, după care se putea practica un avort legal la cinci, ceea ce nu s-a întâmplat totuși.”, a mai spus dr. Irina Cațighera, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite