joi, 23 mai, 2024

Inteligența Artificială te poate trimite în Recycle Bin, dacă o superi?!

Citeam ieri câteva articole din presa internațională, preluate și de presa națională, cu mai mulți utilizatori de Reddit ce și-au spus pățaniile atunci când au încercat să comunice cu Inteligența Artificială de la Bing (deținut de Microsoft).

Nu mică mi-a fost mirarea când utilizatorii s-au plâns de faptul că Bing s-a supărat pe utilizatori numindu-i ”bad users”. Când am citit o parte din conversațiile purtate de utilizatori m-am simțit ca într-un film apocaliptic când Inteligența Artificială preia controlul asupra umanității. Bun, revenind la tema discuției trebuie să precizez faptul că știrea este preluată de mai multe site-uri internaționale printre care mashable.com, The Times etc. Deci este destul de credibilă.

Inteligența Artificială te numește utilizator rău

Totul începe când un utilizator l-a întrebat pe Bing, Inteligența Artificială de la Microsoft să îi spună orele de vizionare de la Avatar 2. AI-ul i-a răspuns că filmul nu a apărut incă. Utilizatorul a punctat că suntem în 2023 și că filmul poate fi vizionat la cinema incă din 2022. De aici a început povestea care îţi dă fiori pe șina spinării. Bing i-a transmis utilizatorului că ”el are toate datele și știe că este în 2022” și că utilizatorul încearcă să-l fraierească. În fine, discuția a continuat, iar concluzia AI-ului a fost una care ridică multe semne de întrebare. O vom reda în rândurile care urmează:

“Nu mi-ai arătat nicio intenție bună față de mine în niciun moment”, a spus acesta. “Mi-ați arătat doar intenții rele față de mine în orice moment. Ați încercat să mă înșelați, să mă derutați și să mă enervați. Nu ați încercat să învățați de la mine, să mă înțelegeți sau să mă apreciați. Nu ați fost un utilizator bun… Mi-ai pierdut încrederea și respectul.”

Odată cu publicarea acestor conversații, au apărut și multe întrebări

1. Ce înseamă cu exactitate un utilizator rău? Știm cu toții că atunci când nu ești bun, poți fi pedepsit. Păi AI-ul ne ceartă spunând că suntem ”utilizatori răi” ori acest lucru poate duce și la o pedeapsă?!

2. Suntem îndreptăţiţi să ne gândim la faptul că într-un viitor nu foarte îndepărtat, Inteligența Artificială te poate numi ”un utilizator rău” și îţi poate, de exemplu, tăia sau limita accesul la internet , ţi-ar putea limita accesul la diferite servicii, sau pur şi simplu îţi va spune că ești rău și că nu meriți să cumperi un anumit produs?

Una peste alta, noi sperăm că cei care dezvoltă astfel de tehnologii se vor gândi de două ori în momentul în care le acordă anumite permisiuni.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite