Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat dacă și când va crește vârsta de pensionare în România. Ministrul susține că potrivit acordului încheiat de România prin PNRR, Guvernul României se obligă ca, din anul 2035, și femeile din România să iasă la pensie de la vârsta de 65 de ani. În prezent, vârsta de pensionare a acestora este de 62 de ani. În ceea ce privește vârsta de pensionare a bărbaților, acum, în România, acesta este de 65 de ani.
Când va crește vârsta de pensionare în România
Pe fondul protestelor din Franța, unde milioane de cetățeni au ieșit în stradă nemulțumiți de creșterea vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani, Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat dacă și când va crește vârsta de pensionare în România.
În baza Legii 263, privind sistemul unitar de pensii publice, ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011, se stabilește că vârsta de pensionare a bărbaților din România este de 65 de ani. În ceea ce le privește pe femei, vârsta de pensionare a acestora este de 62 de ani.
Prin PNRR însă, Guvernul României se obligă ca, din anul 2035, și femeile din România să iasă la pensie tot la vârsta de 65 de ani.
„Spun foarte clar să înțeleagă și acum. Noi, sau cei care au scris acolo, pun carul înaintea boilor. Pentru că noi trebuie să ne ocupăm de creșterea speranței de viață a cetățenilor români și după aceea să vedem dacă mai discutăm și dacă mai este o cazul de o creștere a vârstei de pensionare. Noi trebuie să ne ocupăm de nivelul de trai crescând astfel speranța de viață și mai ales speranța de viață sănătoasă a cetățenilor români și după aceea mai vedem…”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Declarațiile ministrului Muncii vin pe fondul protestelor majore din Franța, unde au loc adevărate lupte de stradă, pentru a convinge administrația Macron să renunțe la reforma pensiilor acre presupune creșterea vârstei legale de pensionare de la 62 până la 64 de ani.
O nouă majorare a salariului minim
În ceea ce privește salariul minim, Marius Budăi a precizat că, din punctul său de vedere, acesta ar trebui să crească în continuare, însă majorarea nu poate fi făcută de la o zi pe alta deoarece se strică planurile de business al mediului de afaceri. Ministrul a menționat că sunt discuții în acest sens, însă deocamdată nu se pune problema unei noi majorări.
„În acest an noi am avut discuție și la sfârșit, în decembrie 2022 am avut o hotărâre de guvern a discuțiile cu partenerii sociali în Consiliul Național Tripartit, unde s-a crescut salariul minim de la 2.550 lei la 3.000 lei cu 200 lei din cadrul celor 3.000 lei ne-fiscalizat. Deci am înțeles și statul să vină în sprijinul mediului privat cu această măsură, plus cu discuțiile pe care le-am avut cu partenerii sociali din domeniul construcțiilor s-a ridicat salariul minim în construcții de la 3.000 la 4.000. Vedem în acest an dacă mai este oportună o creștere din punct de vedere financiar pentru salariați, dar trebuie să avem aceste discuții. Deocamdată nu, nu se pune problema”, a menționat ministrul Muncii, care a anunțat și când va crește vârsta de pensionare în România.