luni, 20 mai, 2024

O navă sub pavilion românesc a navigat haotic pe Dunăre, în Germania. Ce a pățit căpitanul

O navă sub pavilion românesc a navigat haotic pe Dunăre, în Germania. Comandantul avea o alcoolemie de 2,3 la mie.

Luni seara, 10 aprilie, o navă de marfă sub pavilion românesc a luat-o razna pe Dunăre, în Germania. Nava care se îndrepta în direcția Riedenburg dinspre Dietfurt, „a atras atenția din cauza modului atipic în care era condusă”, fiindcă se lovea de valuri.

O navă sub pavilion românesc a navigat haotic pe Dunăre, în Germania. Căpitanul avea o alcoolemie impresionantă

Căpitanul a lovit nava pe malul stâng, chiar înaintea satului Meihern. A reușit să o îndrepte și să-și continue drumul. La scurt timp după ce a trecut de satul Deising, nava a lovit malul drept.

O altă navă de marfă din spatele navei sub pavilion românesc a venit în ajutor și a tras-o înapoi în porțiunea navigabilă. Echipajul a constatat că cel care conducea nava era puternic în stare de ebrietate, fapt ce l-a împiedicat să-și continue călătoria. Nava fără comandant a fost cuplată și adusă la ecluza Riedenburg.

Comandantul a fost preluat de ofițerii de la Poliția Căilor Navale Beilngries și de la postul de poliție Kelheim.

Un test de sânge a relevat că avea o alcoolemie de peste 2,3 la mie. Căpitanul a fost nevoit să achite un depozit de garanție din cauza amenințării la adresa traficului fluvial. I s-a mai pus în vedere că își poate continua călătoria în ziua următoare, cu condiția să fie treaz. Autoritatea competentă nu a stabilit încă dacă au avut loc daune la mal.

Naţionalitatea navei. Dreptul de a arbora pavilionul român

Potrivit articolului 45 din cadrul Ordonanței de urgență 74/2006, în numele Guvernului, ministerul, prin Autoritatea Navală Română, acordă, suspendă sau retrage dreptul de arborare a pavilionului român. Dreptul de a arbora pavilionul român se acordă: navelor maritime şi de navigaţie interioară proprietate a persoanelor juridice sau fizice române; navelor maritime proprietate a persoanelor fizice care au cetăţenia unui stat membru al Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European ori a persoanelor juridice având sediul în Uniunea Europeană sau în Spaţiul Economic European, care au filiale, sucursale ori agenţii pe teritoriul României; navelor maritime proprietate a persoanelor fizice străine cu domiciliul în România sau a filialelor din România ale persoanelor juridice străine, altele decât cele menţionate; navelor maritime sau de navigaţie interioară proprietate a persoanelor juridice sau fizice străine, închiriate prin contracte de tip bare-boat ori leasing, pe perioade mai mari de un an, de persoane juridice sau fizice române.

Articolul 46 precizează că pentru a obţine dreptul de arborare a pavilionului român, în condiţiile art. 45, persoanele fizice sau juridice române/străine trebuie să prezinte: a) certificatul de radiere a navei, pentru situaţiile prevăzute la art. 45 alin. (2) lit. a) sau b); b) certificatul de suspendare sau de retragere, după caz, a dreptului de arborare a pavilionului deţinut anterior, pentru situaţiile prevăzute la art. 45 alin. (2) lit. c).

Navele menţionate pierd dreptul de arborare a pavilionului român la încetarea contractului de închiriere de tip bare-boat sau leasing ori la solicitarea în scris a proprietarului sau a operatorului, cu avizul proprietarului, după caz.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite