duminică, 23 iunie, 2024

Am scăpat de nisip la rinichi. Cât de importantă este dietă pentru vindecarea afecțiunii?

Tot mai mulți pacienți care suferă de urolitiază spun că am scăpat de nisip la rinichi după ce au trecut printr-o intervenție chirurgicală. Nisipul renal este stadiul inițial al urolitiazei. Dacă nu este tratată la timp și dacă persoana nu-și schimbă stilul de viață, se pot forma pietre la rinichi.

Există mai multe teorii despre formarea nisipului în rinichi. Multe dintre acestea sunt legate de nutriție, echilibrul apei, infecții și expunerea la alți factori nefavorabili. Se crede că modificările pH-ului din urină pot crea condiții pentru formarea de mici cristale de sare, adică a nisipului. De exemplu, consumul de alimente din carne determină oxidarea urinei, în timp ce produsele lactate și alimentele vegetale determină alcalinizarea. Din acest motiv, se recomandă combinarea cărnii cu legume pentru a menține un echilibru neutru.

Am scăpat de nisip la rinichi. Ce teste sunt necesare pentru identificarea problemei de sănătate?

Nisipul renal poate să nu se manifeste clinic pentru o perioadă lungă de timp. Simptomele apar, de obicei, după o cursă accidentată sau o alergare. Tratamentul este conservator. În cele mai multe cazuri, nisipul din rinichi este detectat printr-o scanare cu ultrasunete.

Medicul ecografist vede incluziuni hiperecogenice cu o umbră acustică pe ecran în proiecția rinichiului. În unele cazuri, mișcarea nisipului este vizualizată atunci când se schimbă poziția corpului. O scanare cu ultrasunete poate vizualiza masele negative la raze X.

Un program de diagnosticare cuprinzător include, de asemenea, o analiză clinică generală a sângelui și a urinei și un test biochimic al sângelui. Aceste teste ajută la determinarea originii și compoziției chimice a nisipului.

Prezența nisipului în rinichi necesită o schimbare a obiceiurilor de viață. În funcție de compoziția chimică a cristalelor, poate fi nevoie de medicamente pentru a le dizolva și a preveni agregarea.

Tratamentul conservator al bolii renale. Recomandările medicilor specialiști

Terapia conservatoare are ca scop normalizarea parametrilor biochimici ai urinei și sângelui. O dietă adecvată, un regim de apă, exerciții fizice sunt importante în acest sens. Intervenția chirurgicală se face numai în cazul formării de pietre.

Există câteva măsuri care pot ajuta la reducerea șanselor de formare a nisipului și a pietrelor în sistemul urinar. Pentru a reuși să ameliorați simptomele este necesar să beți aproximativ 2,5-3 litri de lichide pe zi. Dacă locuiți într-o zină unde clima este caldă sau dacă suferiți de o transpirație crescută, volumul de apă trebuie mărit.

Este de preferat să administrați doar lichide neutre, de preferință apa neîndulcită. Este important să aveți o dietă echilibrată și variată, încercați să nu mâncați aceleași alimente în mod repetat pe parcursul zilei. De asemenea, consultați întotdeauna un urolog înainte de a lua suplimente de vitamine și minerale, în special preparate care conțin calciu. Aceste reguli se recomandă a fi urmate și după tratamentul chirurgical al urolitiazei. Acestea vor contribui la reducerea riscului de posibile probleme renale în viitor.

Pentru a spune că am scăpat de nisip la rinichi trebuie să mergeți la un medic specialist. Doar acesta va reuși să vă asigure că ați scăpat de boală. Este bine să știți că în cazul în care se constată că rinichii au nisip, sunt indicate controale regulate și consultații de specialitate o dată pe an. În cazul în care există factori de risc pentru o formare mai mare de calculi, frecvența urmăririi poate fi mai scurtă, o dată la 6 luni.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite