sâmbătă, 19 aprilie, 2025

Primul medicament creat în totalitate de AI intră în studii clinice pe pacienți umani

Insilico Medicine, o companie de cercetare biotehnologică din Hong Kong, cu o finanțare de peste 400 de milioane de dolari, a creat un medicament pentru fibroză pulmonară idiopatică, o boală pulmonară cronică. Acesta este primul medicament creat în totalitate de AI.

Primul medicament creat în totalitate de AI, pentru fibroză pulmonară idiopatică

Procesul de creare a noului medicament a început în 2020, iar în această săptămână, primul medicament generat integral de inteligența artificială a intrat în studiile clinice pe pacienți umani.

Insilico Medicine a creat medicamentul INS018_055, ca tratament pentru fibroză pulmonară idiopatică, o boală cronică care provoacă cicatrici în plămâni. Afecțiunea, care a crescut în prevalență în ultimele decenii, afectează în prezent aproximativ 100.000 de oameni din SUA și poate duce la deces în 2 până la 5 ani dacă nu este tratată, potrivit Institutului de Sănătate Publică din Hong Kong.

„Este primul medicament generat în totalitate de inteligența artificială, care a ajuns în studiile clinice umane și în special în studiile de fază II cu pacienți. În timp ce există și alte medicamente concepute de AI care sunt studiate, al nostru este primul medicament atât cu o țintă nouă descoperită, cât și cu un design nou generat de AI”, a declarat Alex Zhavoronkov, fondator și CEO al Insilico Medicine.

Scopul creării acestui nou medicament a fost depășirea dificultăților pe care le presupun tratamentele actuale pentru această afecțiune, care se concentrează în principal pe încetinirea progresiei și pot provoca efecte secundare incomode, a spus Zhavoronkov.

Compania mare are alte 2 medicamente create parțial de AI

Cei de la Insilico Medicine au ales să se concentreze pe fibroză pulmonară idiopatică în parte din cauza implicațiilor afecțiunii asupra îmbătrânirii, dar compania mai are alte 2 medicamente parțial generate de AI în stadiul clinic. Unul este un medicament pentru Covid-19 aflat în faza 1 a studiilor clinice, iar celălalt este un medicament pentru cancer, și anume un „inhibitor USP1 pentru tratamentul tumorilor solide”, care a primit recent aprobarea Food and Drug Administration (FDA) pentru a iniția studiile clinice.

„Când a fost lansată această companie, ne-am concentrat pe algoritmi – dezvoltarea tehnologiei care ar putea descoperi și proiecta noi molecule. Nu mi-am imaginat niciodată în acele zile de la început că voi duce medicamente create de AI în studii clinice cu pacienți. Dar ne-am dat seama că pentru a valida platforma noastră AI, studiile clinice sunt cele care ar putea demonstra că tehnologia noastră funcționează”, a spus fondatorul Insilico Medicine.

Studiul actual al medicamentului pentru fibroză pulmonară idiopatică este un studiu randomizat dublu-orb, controlat cu placebo. El se desfășoară pe parcursul a 12 săptămâni în China, iar Insilico intenționează să crească numărul subiecților supuși testării la 60, în locații din SUA și China. Dacă studiul actual, din faza a doua, are succes, va urma un alt studiu cu o cohortă mai mare și apoi este posibil să se ajungă la studii de faza 3 cu sute de participanți.

„Ne așteptăm să avem rezultatele de la actualul studiu de fază II anul viitor”, a spus Zhavoronkov, adăugând că este dificil de prezis momentul exact al fazelor următoare, mai ales că boala este relativ rară, iar pacienții trebuie să îndeplinească criterii specifice.

„Suntem optimiști că acest medicament va fi gata de comercializare și va ajunge la pacienții care ar putea beneficia de el în următorii câțiva ani”, a adăugat Alex Zhavoronkov, fondator și CEO al Insilico Medicine, compania care a anunțat primul medicament creat în totalitate de AI.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite