luni, 29 aprilie, 2024

Un nou virus mortal a apărut în India. Experții spun că poate urma încă o pandemie

Un nou virus mortal a făcut ravagii în India. Au fost înregistrate primele victime. Două persoane și-au pierdut viața, după ce virusul Nipah le-a afectat creierul. Acest virus se transmite de la lilieci și poate îmbolnăvi atât oamenii, cât și animalele.

Noul virus care are o rată semnificativă de mortalitate, a stârnit teamă în India, unde a provocat și primele două decese. Virusul Nipah este un agent patogen zoonotic transmis de lilieci. Acesta cauzează infecții cu virusul Nipah la oameni și alte specii animale. În regiuni precum Africa de Nord-Est și Asia de Sud-Est, s-au înregistrat deja numeroase focare de infecție cauzate de acest virus.

Un nou virus mortal a cauzat primele victime. Cum afectează acesta creierul

Pentru a opri răspândirea virusului în statul Kerala din sudul Indiei, au fost luate măsuri drastice, cum ar fi închiderea unor școli, birouri și oprirea transportului public, din cauza rapidității cu care virusul Nipah s-a răspândit.

Acest virus prezintă un pericol semnificativ, deoarece poate provoca leziuni cerebrale irecuperabile și are o rată de mortalitate extrem de ridicată, provocând deja două victime.

În prezent, la spital se află un adult și un copil. Ambii infectați cu acest virus nou, iar peste 130 de persoane au fost testate pentru depistarea acestuia. Virusul se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale liliecilor, porcilor sau persoanelor infectate.

„Ne concentrăm pe depistarea timpurie a contactelor persoanelor infectate şi pe izolarea tuturor celor care prezintă simptome”, a precizat ministrul Sănătăţii din Kerala, Veena George.

Reguli de izolare adoptate în India. Primele demersuri pentru a opri răspândirea virusului

La sfârșitul lunii august, două persoane care au fost infectate cu virusul Nipah au decedat, marcând al patrulea focar al acestui virus în statul respectiv. Această situație a determinat autoritățile să impună carantina în cel puțin șapte sate din districtul Kozhikode și să adopte reguli stricte de izolare.

Personalul medical care a intrat în contact direct cu persoanele infectate a fost, de asemenea, plasat în carantină. Prima victimă a fost un proprietar de terenuri din satul Marutonkara din district. Fiica și cumnatul acesteia, ambii infectați, sunt acum în carantină, în timp ce alți membri ai familiei și vecini sunt supuși testelor, conform declarațiilor unui oficial guvernamental.

Al doilea deces s-a produs ca urmare a unui contact în spital cu prima victimă, conform concluziilor inițiale ale medicilor. Cele două victime nu aveau nicio legătură între ele. Pentru efectuarea unor teste suplimentare, trei echipe federale, inclusiv experți de la Institutul Național de Virusologie, s-au deplasat în zonele aflate sub carantină.

Decesele provocate de virus. Când a apărut acesta și cum s-a dezvoltat?

Virusul Nipah a fost identificat pentru prima dată în 1999, în timpul unui focar în rândul crescătorilor de porci și altor persoane implicate în creșterea și îngrijirea animalelor din Malaezia și Singapore.

În primul focar de Nipah din Kerala, 21 din cei 23 de infectați au decedat, în timp ce focarele din 2019 și 2021 au provocat încă două decese.

Într-o investigație realizată de Reuters în luna mai, s-a identificat că anumite zone din Kerala se numără printre cele mai expuse la nivel global la riscul de apariție a acestui nou virus mortal transmis de lilieci. Defrișările masive și urbanizarea au dus la faptul că oamenii și animalele se află în contact permanent, iar interacțiunile dintre aceștia sunt uneori inevitabile.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.