miercuri, 17 aprilie, 2024

Doliu în lumea fotbalului francez. A murit golgheterul din toate timpurile la un singur turneu de Cupă Mondială

Fotbalul francez este în doliu, după ce legendarul Just Fontaine, golgheterul din toate timpurile la un singur turneu de Cupă Mondială, a murit la vârsta de 89 de ani. Anunțul a fost făcut miercuri, 1 martie 2023, de către familia fostului mare fotbalist.

A murit golgheterul din toate timpurile la un singur turneu de Cupă Mondială: Just Fontaine a înscris 13 goluri la Mondialul din ‘58

Just Fontaine a rămas în istoria fotbalului mondial după ce a a marcat 13 goluri la Cupa Mondială din 1958, performanță care pare puțin probabil să mai fie egalată vreodată de vreun fotbalist.

Just Fontaine a marcat de-a lungul carierei 30 de goluri, din 21 de selecții, pentru Franța între 1953 și 1960, performanța sa din 1958 ducând naționala Franței în prima semifinală la o cupă mondială. De remarcat că la acel turneu final din Suedia, Franța a fost învinsă cu scorul de 5-2 de Brazilia lui Pele, care avea doar 17 ani. În barajul pentru locul 3, cu Germania, Just Fontaine a înscris 4 goluri.

De precizat că Just Fontaine a ajuns la turneul final din Suedia după ce s-au accidentat Thadee Cisowski și Rene Bliard.

La nivel mondial, doar germanul Miroslav Klose (16 goluri), brazilianul Ronaldo (15) și Gerd Mueller, (14) au marcat mai multe goluri la turneele de Cupă Mondială, însă din mai multe participări.

Doar alți doi jucători, Mueller, cu 10 goluri, în 1970, și ungarul Sandor Kocsis, cu 11 reușite, în 1954, au ajuns la două cifre la o singură Cupă Mondială.

O cariera fulminantă, întreruptă brusc de o accidentare

Just Fontaine s-a născut la Marrakech, în august 1933, dintr-un tată francez și o mamă spaniolă. Atacantul a urmat școala în Casablanca și și-a început cariera de fotbalist acolo. La vârsta de 20 de ani, Fontaine s-a mutat în Franța, jucând pentru Nice. În cei 3 ani petrecuți la gruparea din Nisa, Just Fontaine a câștigat Cupa Franței și titlul de campion în 1956.

Ulterior, Fontaine s-a mutat la Reims, echipă care tocmai fusese învinsă de Real Madrid în prima finală a Cupei Europei. La Remis, Fontaine a câștigat trei titluri de campion și o Cupă a Franței.

La doar 28 de ani, în 1962, cariera lui Fontaine s-a încheiat după ce a suferit o fractură dublă la picior.

„Vorbim mult despre palmaresul meu, dar cu siguranță l-aș fi schimbat numai să mai fi putut juca încă cinci sau șase ani, pentru că fotbalul a fost pasiunea mea. Eram în vârf de formă și câștigam mulți bani la acea vreme. Nu erau banii pe care îi vedeți în zilele noastre, erau de cinci ori salariul minim, în timp ce acum ar fi de o sută de ori mai mult decât atât”, spunea Just Fontaine.

Ulterior, Just Fontaine s-a apucat de antrenorat și în 1967 a preluat conducerea Franței. La nivel de club, cele mai mari performanțe ca antrenor le-a avut cu Paris Saint-Germain, cu care a câștigat campionatul în 1974.

Cariera sa în fotbal s-a încheiat acolo unde a început, în Maroc, unde a condus echipa națională pe locul al treilea la Cupa Africii a Națiunilor din 1980. Ulterior, golgheterul din toate timpurile la un singur turneu de Cupă Mondială, s-a retras din fotbal, stabilindu-se la Toulouse, în sud-vestul Franței, unde de altfel a decedat.

 

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite