luni, 20 mai, 2024

România a ratat o șansă uriașă de a face mulți bani! Lasă, că se îmbogățește OMV Petrom…

Membrii Guvernului se dau zilele acestea de ceasul morții să facă rost de bani pentru a acoperi gaura din buget. Și de unde să scoată acești bani? De la noi, de la contribuabili, prin impunerea de noi taxe și impozite, în loc să găsească soluții de a produce bani. România a ratat o șansă uriașă de a face mulți bani după ce reprezentanții OMV Petrom au anunțat zilele acestea că intră pe piața producerii de mase plastice, folosind resursele noastre.

România a ratat o șansă uriașă de a face mulți bani: Gazul nostru, pe mâna austriecilor

Managementul OMV Petrom a anunțat cu mare emfază că vrea să devină unul dintre liderii mondiali la producerea de mase plastice. Cu alte cuvinte va folosi resurse naturale pe care le deține România pentru a face mulți bani în Austria. Da, Austria care ne-a spus clar în față „nein“ atunci când am vrut să aderăm la Schengen, pierzând astfel multe miliarde de euro

Nu prea ne putem noi lăuda că avem foarte multe, dar gaze naturale chiar are sau mai bine spus avea țara asta dacă nu se gândeau unii să cedeze exploatarea acestora altora… Adică noi nu aveam oamenii și tehnologia necesară să extragem gaze naturale din Marea Neagră și să producem mase plastice? Ba, da, normal. Veți spune că nu am fi avut banii pentru a da drumul la treabă. Hai ă fim serioși? Orice bancă ar fi creditat un asemenea business care ar fi produs o grămadă de euro.

În loc să exploatăm noi aceste resurse naturale pe care ni le-a dat Dumnezeu, pentru că noi nu prea avem niciun merit, le-am cedat fie din prostie, fie din nemernicie, în mare parte austriecilor.

Unde mai pui că din gaze naturale se produc îngrășăminte, iar prețul acestora a explodat în ultimii ani. Adică nu ar fi fost bine pentru țara noastră să producă tot ce era necesar pentru agricultură și să mai și exporte pentru a face bani.

Cum a încăput Petrom pe mâna austriecilor

Controversatul om de afaceri Ovidiu Tender a povestit cum s-a produs privatizarea Petrom în 2004. Atunci, OMV a preluat o participație de 51,01% din capitalul Petrom în urma unei tranzacții de 1,5 miliarde de euro.

OMV a luat 33,34% din acțiuni pentru 669 milioane euro, după care a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro și a ajuns la 51%.

Ovidiu Tender și Frank Timiș au participat la privatizarea Petrom. Aceștia s-au asociat cu gigantul american, Halliburton și voiau să dea jumătate de miliard de dolari pentru cumpărarea acțiunilor de la Petrom. Asocierea a fost descalificată și a fost preferat OMV de către Adrian Năstase și Ion Iliescu.

Statul român avea un monopol extrem de profitabil, la vremea respectivă, Petrom având rezerve de un miliard de barili de țiței. Atunci, țițeiul se putea vinde cu 10 dolari barilul. Cu alte cuvinte, Petrom valora aproximativ 10 miliarde de dolari.

După privatizarea cu cântec, austriecii nu prea au respectat nimic din caietul de sarcini, dar nimeni din mediul politic nu s-a gândit vreodată să îi tragă la răspundere. România a ratat o șansă uriașă de a face mulți bani, iar cei din fruntea ultimelor guverne nu au tăria de a lua înapoi ceea ce ne aparține de fapt.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite